NETGURU NETWORK NEWS je B2B komunitní web zaměřený na telekomunikace, ICT sítě, technologie, produkty a služby z těchto oblastí. #telekomunikace #telco #5G #networks #sítě #NETGURUNN

Británie přeladí miliony televizorů a vyčistí pásmo 700 MHz pro 5G síť

5G spektum

Po čtyřletém procesu, který zahrnoval přeladění téměř 20 milionů televizních přijímačů, Británie oficiálně vyčistila pásmo 700 MHz, což uvolňuje tolik potřebnou kapacitu pro služby 5G. Vláda oznámila, že pásmo 700 MHz bude poskytovat solidní mobilní pokrytí, a to jak uvnitř, tak ve velmi širokých oblastech, včetně venkovského prostředí.

Britská vláda se domnívá, že uvolnění vlnového pásma zvýší celkové množství rádiového spektra dostupného pro mobilní služby ve Velké Británii téměř o pětinu.

„Dohlíželi jsme na tichou revoluci v rozhlasovém a televizním vysílání,“ uvedl ministr pro digitální infrastrukturu Matt Warman, „což povede k lepšímu mobilnímu pokrytí venkovských komunit a odemkne nové způsoby, jak 5G zvýší produktivitu podnikání a zlepší životy lidí.“

Zatímco nově dostupné spektrum bude vydraženo až v lednu, britský telekomunikační regulační úřad Ofcom již dříve uvedl, že plánuje zahájit formální nabídkový proces v listopadu. Ofcom uvolňuje 80 megahertzů spektra v nedávno vyčištěném pásmu 700 MHz a 120 megahertzů spektra v pásmu 3,6 – 3,8 GHz.

V souvisejících zprávách dal britský premiér Boris Johnson v červenci operátorům v zemi čas do roku 2027 na úplné odebrání zařízení Huawei ze svých 5G sítí s odvoláním na „technické důvody“, které souvisejí s novými bezpečnostními riziky, když se vláda kompromitovala tím, že souhlasila, že společnosti umožní omezenou roli v 5G sítích.

Zdroj: rcrwireless.com